La pobresa energètica pot provocar als nens, nenes i adolescents que la pateixen problemes de salut física, com bronquitis crònica o asma, i de salut mental, com ansietat, depressió i estrès, segons ha explicat Enginyeria sense Fronteres a la taula rodona sobre pobresa energètica i infància que va tenir lloc al Casal dels Infants el dimarts 13.
A Barcelona, un 15% de les llars amb infants no es poden permetre mantenir una temperatura adequada a casa seva durant els mesos més freds de l’any, xifra que puja al 30% a Ciutat Vella, segons un estudi d’Enginyeria sense Fronteres. De les famílies que acompanyem el Casal dels Infants en el barri del Raval, el 90% d’elles tenen problemes amb l’habitatge, incloent-hi problemes per pagar el lloguer i les despeses de subministraments, o que es troben en situació d’ocupació, segons ha exposat la directora del Casal dels Infants del Raval, Maria José Garcia.
Els nens i nenes que es troben en situació de precarietat energètica tenen el doble de probabilitats de patir malalties respiratòries i problemes de desnutrició, “associat a haver de decidir pagar les factures o menjar”, segons ha explicat Irene González, d’Enginyeria sense Fronteres. González ha destacat també els impactes que tenen les privacions materials en la salut mental d’infants i joves, com l’angoixa que genera veure els pares i les mares preocupats per arribar a final de mes, les situacions d’assetjament escolar que se’n poden derivar, i per la limitació de les relacions, en no tenir unes condicions òptimes per convidar amics a casa o no tenir espais de privacitat a la llar.
A part de problemes de salut física i mental -d’aquesta última poden arribar a manifestar-se fins a cinc cops més entre infants que pateixen pobresa energètica que en la resta de població de la mateixa edat- també s’han observat impactes en el rendiment educatiu, arran de l’empitjorament de la salut física i mental, un descans insuficient i els obstacles per tenir un espai adequat on estudiar.
Taller per apropar els drets energètics als nens i nenes del Casal dels Infants
Durant la taula rodona, on hi ha participat també Laia Pineda, de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, s’han introduït els resultats del taller Drets energètics en mans de la infància, que Enginyeria sense Fronteres i Aliança contra la Pobresa Energètica va dur a terme amb el grup de Petites (de 6 a 8 anys) del Casal dels Infants del Raval.
L’objectiu del taller era generar espais a través dels quals apropar la problemàtica als infants i a les seves famílies des d’una perspectiva de drets, apoderar-los i treballar quins són els seus drets energètics, situant l’infant en el centre del debat. “Els infants pateixen d’una manera molt particular la pobresa energètica, i sovint per protegir-los no se’ls fa partícips de la situació, el que els genera neguit. Amb els tallers volíem reconèixer que els nens i nenes són subjectes polítics, que poden aprendre i opinar sobre què és just i què no ho és”, ha afirmat González.
Cada dues setmanes, membres de les dues associacions treballaven de manera pedagògica la pobresa energètica i els drets que existeixen al respecte. Alguns dels tallers van incloure, entre altres activitats, la lectura del conte “I es va fer la llum” (Pol·len edicions), seguit d’un espai de reflexió on els nens i nenes van relatar experiències personals o de persones conegudes que havien vist els seus drets vulnerats, en quedar-se sense llum o aigua corrent a casa.
“Quan van començar el taller, cap infant sabia explicar què era la pobresa energètica, i arran de llegir el conte i les activitats, van anar reconeixent situacions de pobresa energètica que ells havien viscut i defensant que no hauria d’haver-hi cases sense llum o calefacció”, ha explicat l’Irina Martín, educadora del grup.
També van aprendre sobre diferents situacions de pobresa energètica, com la retirada de llum, preus abusius o intents d’estafa, que van treballar en grups i a través de representacions teatrals, on aportaven solucions, com demanar ajudes o manifestar-se.
Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.
Fes voluntariat. Informa’t aquí.
Fes un donatiu aquí.