Si pensem en quan érem infants, l’inici de curs ens pot portar records de motxilles noves plenes de llibres i llibretes lluents, estoigs de bolígrafs per estrenar, la bata nova ben planxada, aquella extraescolar de ball que teníem tantes ganes de provar… Tot ben llest per començar amb il·lusió l’aventura que, any rere any, suposava l’arrencada d’un nou curs escolar.
Malauradament, aquesta imatge idilica, queda ben lluny de la realitat de molts nens i nenes i de les seves famílies.
Què suposa econòmicament l’inici d’un curs escolar? I per a les famílies en risc?
Impacte econòmic
Per a qualsevol família comprar tot el que necessiten els seus fills i filles per començar el curs suposa una inversió econòmica mínima d’entre 150€ i 200€.
Per a les famílies en risc d’exclusió social, on sovint no entra cap mena d’ingrés, l’inici de curs dels seus fills i filles es converteix en una preocupació que els genera molta angoixa, perquè se’ls està demanat un impossible.
La bata, el material escolar, la motxilla, les activitats extraescolars, roba i calçat esportiu… la llista del mínim necessari és totalment inabarcable per aquestes famílies, que no poden garantir que els seus fills i filles comencin el curs amb la motxilla plena.
Tot i manegar-se-les de mil maneres per reuitilzar tot el possible, aquests nens, nenes i adolescents comencen el curs amb una desigualtat que arrossegaran tot l’any i repercutirà en el seu èxit escolar i la seva autoestima.
Noves tecnologies
Les noves tecnologies presents en el dia a dia de totes les escoles també suposen un factor de desigualtat per a molts infants i adolescents. Tot i no ser obligatori, es dona per suposat que totes les famílies disposen al menys d’un ordinador a casa on els nens, nenes i adolescents poden treballar i fer els deures i tasques que se’ls demanen.
Les famílies en situació de vulnerabilitat social no disposen de dispositius electrònics a casa, ni dels coneixements necessaris per a fer-los servir, com t’explicàvem en aquest article sobre la bretxa digital.
De nou, més desigualtats que tornen amb l’inici del curs escolar, i molts infants que no podran seguir el ritme dels seus companys i companyes i es quedaran enrere
L’acompanyament del Casal dels Infants
Al Casal dels Infants acompanyem cada any 6.000 infants, joves i famílies en risc a través de 55 serveis socioeducatius a Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt.
Garantim que tots els nens i nens tinguin un espai segur i de confiança on fer els deures i rebre suport en els estudis, amb accés a ordinadors i formació en l’ús de noves tecnologies.
Les activitats extraescolars i de lleure també tenen molt de pes en el creixement i educació d’infants i joves, repercutint positivament en el seu procés acadèmic ordinari, i per això, al Casal els nens, nenes i adolescents gaudeixen d’activitats de lleure que d’una altra manera, no podrien fer.
Al Casal dels infants, els nens, nenes, adolescents i joves hi troben sempre algú que els escolta i els acompanya en el seu desenvolupament acadèmic i humà.
Omplim les motxilles d’oportunitats
Les desigualtats que pateixen els infants i joves en risc d’exclusió són oportunitats que perden al llarg del seu desenvolupament, oportunitats que ja no podran recuperar.
Ajuda’ns a omplir les motxilles dels nens i nenes del Casal dels Infants, regala oportunitats educatives i no deixem que cap infant quedi enrere!
El teu regal solidari omplirà les motxilles de material escolar i de joc per als infants en risc, d’equipament tecnològic i millora de competències digitals, de reforç escolar i suport en els estudis, de suport social i educatiu.