Celebrar en família: el sopar dels i les joves del STA amb l’equip educatiu i persones voluntàries

27/12/2022

 

L’escola és tancada, hi ha llum al carrer, i al Casal també. I la tarda del 22 de desembre el llum es va quedar encés fins ben passades les deu de la nit, mentre els nois i noies del Servei de Transició a l’Autonomia (STA), exparticipants, les persones voluntàries i l’equip educatiu que els acompanyen en el seu dia a dia sopaven junts i juntes per celebrar les festes en família

Cap a les vuit de la tarda, els nois i noies dels 6 pisos del STA anaven arribant al Casal, amb els seus companys i companyes de pis o en representació del seu pis, ja que alguns joves no van poden assistir-hi. A les mans, alguns portaven una bossa de plàstic que transportava i amagava les delícies que havien cuinat i que més tard podrien menjar; i a la cara, tots duien un somriure d’orella a orella. 

Nois i noies en rotllana sentats en cadires i un sofà.

Abans de sopar, però, tothom es va posar en rotllana per explicar com havia estat l’any 2022, organitzar-se per les activitats del Casal d’Hivern, i preparar-se pel 2023. El STA és un servei on fem costat a joves majors de 18 anys sense referents familiars, que no tenen accés a un habitatge estable, i on els garantim un pis compartit amb altres joves, un itinerari de formació i inserció laboral i una xarxa de suport

La Laia Ribas, cap de Joves del Casal dels Infants del Raval, va fer saber aquest any 2022 havia sigut un dels anys amb més entrades i sortides de joves al servei, i que alguns d’aquests joves que van poder marxar havien aconseguit feina. Amb la reforma del Reglament d’Estrangeria el novembre de 2021, molts processos burocràtics s’han desencallat i ha permès a alguns nois i noies aconseguir la documentació per buscar feina i, així, poder deixar la seva plaça del servei lliure per un altre jove. Tot i aquest canvi legislatiu, encara queden joves que continuen trobant obstacles per obtenir els papers. 

Tres nois posen davant la càmera.

La rotllana també va ser un bon moment per explicar la dinàmica del sopar: cada pis havia preparat i cuinat un plat per compartir durant el sopar. Un o una portaveu de cada pis explicava el plat, com estava fet i competien entre totes per saber qui s’havia passat més hores cuinant. D’entre els sis plats, el jurat, format per les persones voluntàries, havien de valorar-los i triar els tres millors, els quals van rebre una paella nova i estris de cuina com a un premi. 

El sopar és una tradició del STA, però no s’havia pogut celebrar des de 2019 per les restriccions de la pandèmia de la covid-19. Va ser una oportunitat perquè els nois i noies del STA es retrobessin, per parlar amb aquells joves que ja han pogut deixar el pis del STA perquè han trobat un lloc on viure, i per reconnectar amb persones voluntàries, com l’Abdel, que després d’un any sense veure’s, es va trobar amb l’Eduardo, qui havia estat el seu referent anteriorment. “És molt bona persona, i sempre pregunta per mi. T’acompanyen, t’ajuden, et donen bons consells, com fa el Casal”, explicava l’Abdel parlant de les persones voluntàries. 

Tres plats de menjar sobre la taula.

Amb els plats escurats i les panxes plenes, el jurat va anomenar els tres plats guanyadors i van repartir els premis. També va haver-hi tres mencions especials per originalitat i enginy, per haver cuinat sol, i per ser el primer cop que participaven en el sopar. Al final, tots i totes van guanyar. Per tècniques culinàries, pels regals que cada pis va rebre, i per la companyia i l’estona compartida. 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

https://youtube.com/watch?v=OC4lblAJmMQ%3Fautoplay%3D0%26start%3D1%26rel%3D0
NotíciaCelebrar en família: el sopar dels i les joves del STA amb l’equip educatiu i persones voluntàries