L’escola és tancada, hi ha llum al carrer, i al Casal també. I la tarda del 22 de desembre el llum es va quedar encés fins ben passades les deu de la nit, mentre els nois i noies del Servei de Transició a l’Autonomia (STA), exparticipants, les persones voluntàries i l’equip educatiu que els acompanyen en el seu dia a dia sopaven junts i juntes per celebrar les festes en família.
Cap a les vuit de la tarda, els nois i noies dels 6 pisos del STA anaven arribant al Casal, amb els seus companys i companyes de pis o en representació del seu pis, ja que alguns joves no van poden assistir-hi. A les mans, alguns portaven una bossa de plàstic que transportava i amagava les delícies que havien cuinat i que més tard podrien menjar; i a la cara, tots duien un somriure d’orella a orella.
Abans de sopar, però, tothom es va posar en rotllana per explicar com havia estat l’any 2022, organitzar-se per les activitats del Casal d’Hivern, i preparar-se pel 2023. El STA és un servei on fem costat a joves majors de 18 anys sense referents familiars, que no tenen accés a un habitatge estable, i on els garantim un pis compartit amb altres joves, un itinerari de formació i inserció laboral i una xarxa de suport.
La Laia Ribas, cap de Joves del Casal dels Infants del Raval, va fer saber aquest any 2022 havia sigut un dels anys amb més entrades i sortides de joves al servei, i que alguns d’aquests joves que van poder marxar havien aconseguit feina. Amb la reforma del Reglament d’Estrangeria el novembre de 2021, molts processos burocràtics s’han desencallat i ha permès a alguns nois i noies aconseguir la documentació per buscar feina i, així, poder deixar la seva plaça del servei lliure per un altre jove. Tot i aquest canvi legislatiu, encara queden joves que continuen trobant obstacles per obtenir els papers.
La rotllana també va ser un bon moment per explicar la dinàmica del sopar: cada pis havia preparat i cuinat un plat per compartir durant el sopar. Un o una portaveu de cada pis explicava el plat, com estava fet i competien entre totes per saber qui s’havia passat més hores cuinant. D’entre els sis plats, el jurat, format per les persones voluntàries, havien de valorar-los i triar els tres millors, els quals van rebre una paella nova i estris de cuina com a un premi.
El sopar és una tradició del STA, però no s’havia pogut celebrar des de 2019 per les restriccions de la pandèmia de la covid-19. Va ser una oportunitat perquè els nois i noies del STA es retrobessin, per parlar amb aquells joves que ja han pogut deixar el pis del STA perquè han trobat un lloc on viure, i per reconnectar amb persones voluntàries, com l’Abdel, que després d’un any sense veure’s, es va trobar amb l’Eduardo, qui havia estat el seu referent anteriorment. “És molt bona persona, i sempre pregunta per mi. T’acompanyen, t’ajuden, et donen bons consells, com fa el Casal”, explicava l’Abdel parlant de les persones voluntàries.
Amb els plats escurats i les panxes plenes, el jurat va anomenar els tres plats guanyadors i van repartir els premis. També va haver-hi tres mencions especials per originalitat i enginy, per haver cuinat sol, i per ser el primer cop que participaven en el sopar. Al final, tots i totes van guanyar. Per tècniques culinàries, pels regals que cada pis va rebre, i per la companyia i l’estona compartida.
Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.
Fes voluntariat. Informa’t aquí.
Fes un donatiu aquí.