Ens adherim al model de salut sexual del Centre Jove d’Atenció a Sexualitats

16/03/2023

 

L’equip educatiu dels Centres Oberts del Casal dels Infants que estan dins del municipi de Barcelona i, per tant, formen part de la Xarxa de Centres Oberts d’Atenció a la Infància i Adolescència de Barcelona, s’han format recentment en el model de treball de salut sexual del Centre Jove d’Atenció a Sexualitats (CJAS) de l’Associació Drets Sexuals i Reproductius.

L’adhesió del Centre Obert Infantil (COI) del Raval i els Centres Oberts Adolescent (COA) del Raval i el Besòs al model de salut sexual comporta el compromís dels educadors i educadores per vetllar per “una sexualitat i una salut sexual sana, positiva, diversa i feminista, posant per davant el bé de l’infant, adolescent i jove”, segons exposa el CJAS a la seva pàgina web. 

L’objectiu d’aquest model és visibilitzar la sexualitat reconeixent que existeix, poder parlar d’ella i introduir-la en els eixos de treball de l’acompanyament que fem des dels centres oberts, facilitar a infants, adolescents, joves i famílies una experiència de la sexualitat sana i positiva, crear un espai on vetllar pels seus drets sexuals i reproductius i detectar violències sexuals i masclistes. Així, la sexualitat no queda silenciada, se n’informa amb rigor i es desmunten referents nocius com la pornografia masclista, els mites, els tabús culturals o els rols de gènere. 

El procés per aconseguir aquesta adhesió al model ha estat la implementació d’un Pla d’Acció que s’ha desplegat en dos anys amb l’acompanyament d’una referent del CJAS. Un cop acabats aquests dos anys, els nostres centres oberts s’han convertit en centres orientats a fer promoció de la salut sexual.

L’octubre de 2021, el Pla d’Acció va començar amb una fase d’investigació i diagnosis del posicionament dels centres oberts davant de la salut sexual. Des dels Centres Oberts del Casal ja estàvem fent activitats amb relació a les sexualitats i la salut i educació sexual, però amb l’adhesió a aquest model s’introdueix més consciència i sensibilització entre els i les participants i l’equip educatiu. “Ara som més conscients del que fem relacionat amb la salut sexual, li donem valor i entenem la importància de com a educadores tenir-la en compte. Es tracta de conscienciar el grup i normalitzar el fet de parlar de sexualitats, no ocultar-ho”, explica l’Esther Mas, educadora responsable del Centre Obert Adolescent (COA) del Raval. 

En la segona fase, l’equip educatiu duia a terme activitats i dinàmiques relacionades amb la salut sexual, tot comptant amb l’assessorament i ajuda de la referent del CJAS. Aquesta referent també va fer un taller amb els i les adolescents, i un altre amb els mares i pares, així com amb tot l’equip educatiu dels centres oberts. 

Amb els infants de 3 a 6 anys del Centre Obert Infantil (COI) del Raval han treballat el consentiment i el coneixement i localització de parts del cos amb puzles, contes i dibuixos, i amb el grup d’entre 6 a 8 anys van adreçar la prevenció d’abusos centrada en les parts del cos i el consentiment. Amb els nens i nenes d’entre 8 i 10 anys, va consistir en explicar què és el consentiment i que interioritzessin que cap persona ha de tenir accés al seu cos. Seguidament, amb uns dibuixos on sortien les diferents parts del cos van anar marcant les que creien que eren més o menys íntimes. Amb els infants de 10 a 12 anys, van aprofitar el Dia Internacional dels Drets dels Infants per tractar la sexualitat i exposar xifres sobre casos d’abusos a menors.

Amb els adolescents de COA, de 12 a 16 anys, van fer una visita al CJAS, van fer xerrades sobre educació menstrual amb les noies, s’ha continuat amb els espais de conversa mixtos sobre sexualitats i, més recentment, un taller amb SEXus, un programa desenvolupat per l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD per abordar la sexualitat d’una forma integral i positiva.

La fase final va ser d’avaluació, on la referent del CJAS valorava el procés i desenvolupament del Pla d’Acció durant aquests dos anys i va resoldre dubtes per part de l’equip educatiu.

“L’adhesió al model de salut sexual del CJAS correspon amb la missió holística del Casal, d’abordar la persona en el seu conjunt, en els hàbits, les habilitats personals, l’autoestima, les emocions, i introduir la salut sexual, no només amb adolescents, sinó també des de petits i petites”, conclou l’Esther. 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaEns adherim al model de salut sexual del Centre Jove d’Atenció a Sexualitats