El 8M autogestionat i comunitari del Centre Socioeducatiu Besòs Maresme

24/03/2023

El passat 8M, els nens i nenes del Centre Socioeducatiu Besòs Maresme, del Casal dels Infants del Besòs i La Mina, van organitzar un mural participatiu al carrer per visibilitzar les nenes, noies i dones del barri per al Dia Internacional de la Dona, en una acció comunitària que ells i elles mateixes van pensar, gestionar i organitzar. 

Tot va començar amb una reflexió sobre el 8M, tenint en ment l’activitat que havien fet per al 25 de novembre, Dia Internacional d’Erradicació de la Violència contra les Dones, i amb la voluntat de tenir una nova iniciativa per reivindicar el 8M. En assemblea i amb pluja d’idees, van prendre la decisió que volien fer un mural simbòlic perquè les nenes i dones del barri poguessin deixar empremta, juntament amb la frase “Les dones som fortes, les dones deixem empremta”. Així, durant la tarda del 8 de març, els veïns i veïnes que caminaven per la Rambla Prim es trobaven amb un mural estirat a terra cada cop més ple de siluetes de les mans de les noies i dones del barri del Besòs i el Maresme que es van parar per deixar-hi la seva empremta i escriure-hi el seu nom. Al final del dia, 140 nenes, noies i dones van participar en aquest mural col·laboratiu. 

Nens i nenes preparant la jornada del 8M.

Els 24 nens i nenes del CSE Besòs Maresme, que tenen entre 9 i 12 anys, van preparar i organitzar aquesta jornada amb criteri assembleari. Totes les idees i decisions que es van prendre van ser consensuades en el grup, que es va dividir per comissions per repartir-se la feina: la comissió del mural cooperatiu es va encarregar de decidir quina seria la frase del mural i reunir material per fer-lo, la comissió de disseny i realització d’obsequis elaborava els bracelets, clauers i imants que regalarien a les nenes i dones que hi participessin, i la comissió del cartell va fer l’esbós i el disseny del cartell per fer difusió de l’activitat per les escoles i el barri. 

Un cop arribat el 8 de març, les tasques dels nens i nenes eren captar interessades i informar-les sobre l’activitat, donar els obsequis i ajudar a resseguir les mans de les nenes i dones, que es van anar intercanviant entre tots i totes. “Van ser ells i elles mateixes que donaven valor a allò que cada un podia aportar a cada espai. S’escoltaven i van anar construint en funció de les aportacions de tothom”, explica la Lau Rodríguez, educadora responsable CSE Besòs-Maresme. També van improvisar una batucada amb uns caixons per donar ritme a la jornada. 

Nen ajuda a resseguir la mà d'una noia al mural participatiu del 8M.

Prèviament a la jornada del 8M, els nens i nenes van anar fent difusió de l’acte a l’escola Concepción Arenal, on passen les tardes els infants del CSE Besòs Maresme. Els nens i nenes que en són alumnes van anar classe per classe a explicar a la resta de companys i companyes l’acte que estaven organitzant. També van anar a diferents entitats i col·lectius del barri, com el Centre Cívic, el Pla de Barris el Besòs i el Maresme, el Casal de Barri Besòs, i l’Associació de Dones Ambar Prim, per explicar-les l’acte, portar el cartell i animar-les a mobilitzar-se.

Cartell Passarel·la Intercultural i Feminista 2023

A més a més, el Pla de Desenvolupament Comunitari ha convidat tot el grup a explicar aquesta activitat i el seu procés i a portar el resultat final del mural a la Passarel·la Intercultural i Feminista del barri, del cicle cultural aDONA’T, on hi haurà diferents associacions de dones i tindrà lloc el 31 de març a les 18h a la Sala Carlos Díaz del INS Barri Besòs. “L’equip educatiu tenim la sensació que els nens i nenes estan obrint els ulls i aprenent que poden organitzar coses que tenen impacte, i que encara que siguin nens poden impactar i ser reivindicatius”, valora la Lau. 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaEl 8M autogestionat i comunitari del Centre Socioeducatiu Besòs Maresme