És estrany entrar en un centre obert i que no hi hagi rebombori, que no se senti el soroll de veus que xerren i es fan bromes, o la melodia de l’última cançó o videoclip. Avui el Centre Obert Adolescent (COA) del Casal dels Infants al barri del Raval es caracteritza per estar en silenci; un silenci que els nois i noies necessiten per concentrar-se en les diferents partides de la lliga d’escacs que està tenint lloc aquesta tarda de dijous de tallers.
La lliga d’escacs va començar a finals de gener per la iniciativa del Dany, participant de COA 2. En Dany ho va proposar com a taller per a aquest segon trimestre, ja que cada tarda de dijous els nois i noies de COA es divideixen en grups segons el taller que han escollit, d’un catàleg d’activitats proposades pels mateixos adolescents i valorant la seva viabilitat i els recursos necessaris per realitzar-les. “A l’escola vam fer una lliga d’escacs, i com que m’agrada jugar-hi ho vaig proposar com a taller mentre fèiem rotllana”, explica en Dany.
El passat trimestre van fer tallers de ball, de bàsquet i fotografia, i aquest segon trimestre podien triar entre teatre social, ioga i escacs. La proposta dels escacs va ser tot un èxit: 21 persones s’hi van apuntar. Com que l’objectiu és que juguin amb tothom qui participa en el taller, cadascú ha de fer 20 partides abans que arribi la semifinal, on participen els quatre nois i noies amb millor puntuació, perquè dos passin a la final que es va celebrar el 24 de març.
El sistema de puntuació dona 0 punts a qui ha perdut un partit, 1 punt per a cada jugador si hi ha un empat -també conegut com a ‘taules’-, i 2 punts per a qui guanya la partida. Així, cada tarda de dijous els nois i noies es posen a jugar entre dues i tres partides d’escacs, enfrontant-se a cada company i companya, i van apuntant els punts que fan.
Saber jugar a escacs no era un requisit per poder-se apuntar al taller, com la Zulekha, de COA 1, que es va apuntar expressament perquè volia aprendre a jugar-hi. “No sabia jugar a escacs, i quan els companys i companyes hi jugaven no sabia què fer, així que em vaig apuntar per veure com és, com funciona i aprendre les normes”, recorda.
Abans de començar amb la lliga, doncs, es va fer una sessió introductòria on es va explicar el funcionament dels escacs i les seves normes, i es van repartir per nivells per començar a fer partides. Aquelles persones que tenien més nivell van ajudar a les que no hi havien jugat mai, així com dos voluntaris que els han acompanyat durant el taller.
Jugar a escacs té múltiples beneficis, també a nivell pedagògic i socioeducatiu. Es treballa la presa de decisions, la previsió de les conseqüències abans d’actuar, el càlcul, el pensament lògic i l’estratègia. També desperta la imaginació dels jugadors, havent de pensar diferents maneres per intentar guanyar la partida. Afavoreix la capacitat de concentració i un ambient de silenci i tranquil·litat. “Necessito molt de silenci jugant als escacs, perquè cada fitxa sempre pot fer alguna cosa, i si estic escoltant una altra cosa i no em deixa concentrar, em poden matar i perdre la partida”, assenyala la Zulekha. És també una eina unificadora, ja que tothom pot jugar als escacs, independentment de la classe, el gènere, l’edat, i és universal, perquè es practica en diferents països i cultures.
Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.
Fes voluntariat. Informa’t aquí.
Fes un donatiu aquí.