Enric Canet documenta l’origen menystingut del Casal dels Infants del Raval de Barcelona en un nou llibre, ‘El cel té pigues’

6/07/2022

‘El cel té pigues. L’inici menystingut del Casal dels Infants del Raval 1978-1983’, d’Enric Canet, és una obra que rememora l’origen no explicat d’un projecte educatiu, el del Casal dels Infants, que com diu l’autor, fa costat a les criatures que alçaven la mirada per mirar molt més lluny, un projecte d’acompanyament i inclusió dels i les joves. El llibre es presenta el 7 de juliol a l’Auditori del CCCB de Barcelona amb l’autor, Enric Canet, Joan Subirats, i diversos membres del Casal. Un acte que vol servir de tribut als protagonistes dels primers cinc anys del Casal dels Infants i que conduirà la periodista Mònica Terribas.

Joan Subirats, doctor i actual Ministre d’Universitats, fa el pròleg al llibre de Canet i en destaca un valor molt clar: “Darrera les peripècies específiques del que seria l’inici d’una entitat avui central en les polítiques educatives i socials de Barcelona i de la seva àrea d’influència, hi trobem les especificitats del Raval, de la seva gent i del que expressen i simbolitzen més enllà dels límits del barri. I també hi trobem els batecs inicials del que representava la recuperació democràtica pels sectors socials més menystinguts i amb més carències acumulades al llarg del franquisme”.

El relat dels orígens ignorats

A finals de 1977 els veïns del Districte Cinquè de Barcelona troben per atzar una fusteria expropiada. Gràcies a una forta pressió, aconsegueixen que l’Ajuntament els hi cedeixi, ja que hi volen fer una casa per als infants que fan molta vida al carrer. És l’atzar que uneix aquest projecte d’en Pitu Cunillera i gent del Raval amb un grup de joves d’altres indrets que, sense por i fent-se seu el barri, construeixen plegats, l’octubre de 1978, el primer Casal dels Infants i per als infants de Barcelona. L’atzar buscat i desitjat pot transformar el món i la ciutat des del barri que havia estat sempre al marge. Aquest llibre és un homenatge a en Pitu, la Rocío i tota aquella gent al Casal dels Infants i a molts altres indrets del país, que feien i fan costat als infants que alcen la mirada.

La presentació, conduïda per Mònica Terribas

L’acte de llançament del llibre tindrà lloc el 7 de juliol a les 19h al CCCB, moderat per Mònica Terribas. Es pretén recuperar de l’oblit els inicis del Casal, situar l’entitat en el context de l’atenció de la infància del barri del Raval a Barcelona i escoltar els protagonistes d’aquells anys. Per això, Canet ha convidat molts dels primers activistes d’aquells anys, les veus dels quals s’intercalaran amb fotografies i altres elements gràfics testimonis d’aquell temps. A més, també s’espera l’assistència de: Jordi Rabassa, regidor de districte, Violant Cervera, consellera de Drets Socials de Barcelona, Roser Rosell, presidenta del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, directora del Casal dels Infants, Andreu Mayayo i Joan Subirats, ambdós com a directors de la tesi d’Enric Canet.

L’autor

Enric Canet i Capeta, nascut el 1957 al Baix Guinardó, al barri de Barcelona, ha viscut arreu: a Ca n’Oriac de Sabadell, Les Arenes de Terrassa, banlieue est de París, Sicap Dieuppeul de Dakar, Can Serra de L’Hospitalet, La Mina de Sant Adrià de Besòs… però està enamorat de Barcelona. En els darrers anys fa vida al Raval de Barcelona, però intenta escapar-se per l’Alt Empordà i el Pallars Sobirà.

L’any 1972 entra en el món de l’esplai, l’escoltisme, els moviments juvenils i associatius. Des de 1992 forma part de l’Equip del Casal dels Infants i s’implica en el teixit comunitari del Raval, de Barcelona i del País. Va anar a escola als escolapis del carrer Diputació. Té la llicenciatura en Ciències Biològiques a la UAB i estudis de Filosofia i Teologia. Va fer un Màster de Polítiques Socials i Acció Comunitària a l’IGOP i, ara, és Investigador-Doctorant del Departament d’Història de la UB. Va fer de professor de primària i sobretot de ciències a secundària des de 1975 a 1999. Enamorat de la natura gràcies a la Biologia, però sobretot agraït a les persones que han fet i fan camí amb ell buscant el pregon que mou tot.

Un llibre ecoeditat i de producció local

‘El cel té pigues’, de la col·lecció L’Observatori de Pol·len, inclou en les seves pàgines actes, difusions, fotografies i altra documentació del Casal dels Infants.

El llibre, que compta amb el segell Llibre Local que acredita que s’ha produït a Catalunya, està imprès en paper certificat FSC, segueix els criteris de l’ecoedició, una forma de publicar innovadora que té en compte la minitmització de l’impacte ambiental dels llibres i la millora contínua, un procés que realitza a partir de la reducció de l’impacte, el càlcul de la petjada (amb la motxilla ecològica Bookdaper) i la comunicació ambiental de la mateixa.

Ajuda’ns a seguir treballant per acompanyar 6.000 infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat cada any.

Fes un donatiu aquí

Fes voluntariat aquí.

NoticiaEnric Canet documenta l’origen menystingut del Casal dels Infants del Raval de Barcelona en un nou llibre, ‘El cel té pigues’