Queden pocs dies perquè s’acabi l’any i al Casal dels Infants ja ens estem preparant per encarar-ne un de nou, amb nous reptes i de pendents. Des del Casal volem seguir treballant per disminuir les situacions de risc en infants i joves, i per oferir acompanyament i suport a les famílies en situació de vulnerabilitat i vetllar pels seus drets, a través dels serveis socioeducatius que tenim al Raval, a Badalona, Santa Coloma, Besòs i La Mina, i Salt (Girona).
Abans d’encetar el 2023, però, volem repassar què hem fet aquest any, quines fites hem assolit, i posar el focus en les persones i les històries que han marcat aquest any. Ajuda’ns a seguir fent-ho possible un any més.
-
Iniciem les primeres formacions en restauració des del principi de la pandèmia de la mà del CETT
Amb l’objectiu d’oferir noves oportunitats a joves en situació de vulnerabilitat i millorar les seves competències per al món laboral, aquest any hem ofert dues formacions centrades en el sector de la restauració, les primeres orientades a aquest sector des del març de 2020, quan va començar el confinament per la Covid-19. Les dues formacions, Operacions bàsiques de restaurant i bar” i “Operacions bàsiques de cuina” van ser possibles gràcies a la col·laboració amb CETT, centre de referència en Turisme, Hoteleria i Gastronomia, adscrit a la Universitat de Barcelona (UB).
Al Casal dels Infants oferim acompanyament psicoterapèutic a infants i famílies a través del programa Caixa Proinfància i dels nostres Serveis d’Orientació i Atenció a les Famílies (SOAF-Casal Familiar). Vam parlar sobre aquest suport terapèutic amb la Daniela Parodi-Herz i l’Alba Thompson, dues de les psicòlogues que atenen a participants de l’associació. Ambdues van destacar el paper clau del Casal en ser un espai de relació i suport bàsic per a la salut mental des d’una òptica comunitària, actuant davant l’aïllament provocat per l’exclusió social.
Al mes de març, les dones que formen el grup El hilo del Casal del Casal dels Infants de Santa Coloma van poder veure un dels seus somnis complerts i representats ‘Teixint somnis’, una desfilada on les dones van poder lluir damunt d’una passarel·la els vestits que elles mateixes havien dissenyat i confeccionat, inspirats en els somnis de cada una. ‘Teixint somnis’ va ser el resultat d’un any d’aprenentatges, reptes, esforços i processos de creació col·laboratius.
Al Casal dels Infants entenem l’esport i l’activitat física com una altra eina educativa per treballar cap a la igualtat d’oportunitats entre infants, adolescents, joves i famílies. Un dels barris on el foment de l’esport i els hàbits saludables s’està desenvolupant amb èxit és al Casal dels Infants Besòs-La Mina. Durant l’any han organitzat activitats puntuals els caps de setmana i amb les famílies, així com activitats esportives setmanals per a infants i adolescents.
Al maig vam presentar a Barcelona i a Santa Coloma de Gramenet el projecte Rassif, que impulsem des de Tànger i Casablanca per millorar el treball en xarxa en la defensa dels drets dels infants i joves que migren sols des del Marroc, des d’un enfocament transnacional i basat en els drets humans.
Al Casal dels Infants entenem l’educació com l’eina principal per reduir desigualtats socials, i la formació com un motor de canvi individual i social. Un dels nostres objectius és que els nostres nois i noies reconeguin la importància d’estudiar i formar-se per obrir-se a noves oportunitats. Gràcies a la Fundació Nous Cims i la Fundació Sandra Salgado Montells, joves del Casal, com la Kim i en Pau, compten amb beques formatives per accedir a estudis postobligatoris i, així, apropar-se a aquestes oportunitats.
Els nois i noies del Casal Jove del Casal dels Infants de Badalona van participar l’1 de juny en el primer torneig comunitari de bàsquet i valors de Badalona, juntament amb altres entitats que acompanyen joves del barri de Sant Antoni de Llefià. En el torneig es va posar l’èmfasi en el joc net, la companyonia i l’esportivitat, que també sumava punts, per garantir un clima segur i agradable on practicar esport en comunitat, fent xarxa i barri.
Aquest any s’han unit a l’equip del Casal sis joves, com l’Aymane i la Sara, entre altres noves incorporacions, gràcies a una convocatòria del Programa Treball i Formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a joves tutelats i extutelats per l’Administració de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és facilitar experiències professionals a joves que, per haver estat tutelats, parteixen d’una situació de més vulnerabilitat. La intenció és que aquestes oportunitats els facilitin itineraris d’inserció en el mercat de treball.
Amb la tornada a l’escola al mes de setembre, vam posar el focus en espais de reforç educatiu i lleure per a infants, adolescents i joves en risc d’exclusió social que garantim des del Casal. Són espais on joves com l’Antonio, l’Esperanza i l’Aminata, del Centre Socioeducatiu Adolescents del Casal dels Infants de Badalona, repassen els continguts del currículum escolar, consoliden hàbits d’estudi i reben suport acadèmic, i emocional, de l’equip d’educadors i educadores i de persones voluntàries.
La directora del Casal dels Infants, la Rosa Balaguer, va anar a l’octubre al Congrés dels Diputats per presentar el Casal davant de la Comissió de Drets de la Infància i Adolescència del Congrés dels Diputats, i exposar l’acció social i l’acompanyament a infants i joves migrants sense referents familiars que duem a terme, així com l’anàlisi de la situació en la qual viu aquest col·lectiu, i de les polítiques que els afecten.
Fer tràmits amb les administracions públiques continua sent una problemàtica molt present per al dia a dia de moltes persones, especialment, per a les persones en situació de vulnerabilitat social, amb barreres com l’idioma, el nivell d’estudis o l’accés a internet i a les tecnologies, aquest procés es complica molt més. L’equip educatiu de l’Espai Tecnològic Comunitari ha detectat nombroses incidències, que ens van explicar en primera persona la Sonia, la Shirley, la Faadumo i l’Hermelinda.
Infants, joves, famílies del Casal dels Infants del Raval van ajuntar-se amb participants d’altres entitats una tarda de novembre a la rambla del Raval, per protestar col·lectivament contra les condicions en les quals es troba el barri i proposar estratègies i activitats conjuntes de millora, amb l’objectiu de recuperar els espais públics i que aquests siguin nets i segurs perquè els veïns i veïnes en puguin gaudir.
Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.
Fes voluntariat. Informa’t aquí.
Fes un donatiu aquí.